076 549 84 21

Persoonlijk Leiderschap: Bas’ reis naar vertrouwen en persoonlijke groei

Toen Bas Schoone als executive director werkte bij Ewals Cargo Care, werd hem gevraagd op wat voor manier hij nog meer ondersteuning kon gebruiken op het gebied van groei en ontwikkeling als leider. Hiervoor kreeg hij een aantal opties aangeboden, waaronder het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap bij Verschoor & Oudshoorn. Dit sprak hem meteen aan, omdat dit traject niet alleen over werk gaat, maar ook over jou als persoon. Hij nam contact op met ons voor een gesprek en vroeg daarna het coachprogramma aan bij zijn werkgever. Na goedkeuring kon Bas direct met het traject beginnen.

Het begint allemaal bij vertrouwen

Het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap was niet het eerste traject dat Bas bij ons volgde. Voordat hij aan de slag ging bij Ewals Cargo Care, mocht hij een assessment doen. Deze werd afgenomen door coach Eva Tukker. Bas ervaarde het assessment in samenwerking met Eva als erg prettig. Hij vond Eva erg fijn in de omgang, had direct een goed gevoel bij haar en ze had direct in de gaten waar Bas nog in kon groeien en waar het bij hem wrong. Toen Bas het Persoonlijk Leiderschap programma wilde volgen, wilde hij dan ook graag dat zij hem daarin ging begeleiden. “Voor mij was dit erg belangrijk. Wanneer je zo’n traject doet, waarbij je persoonlijke ontwikkeling, privé- en werksituaties aan bod komen, dan is het belangrijk dat je een goede band hebt met je coach om het maximale eruit te halen. Doordat ik Eva al kende, wist ik dat het wel goed zat.” Bas kreeg te horen van ons dat dit mogelijk was, waarna hij stappen ondernam om het traject daadwerkelijk te kunnen volgen.

Coachprogramma Persoonlijk Leiderschap

Tijdens het traject wilde Bas zichzelf graag op vier vlakken verbeteren. Hij wilde leren hoe hij om kon gaan met het vertrouwen van mensen, hoe hij op een goede manier draagvlak binnen een organisatie kon creëren voor het uitvoeren van plannen en ideeën, hoe hij beter naar anderen kon luisteren en hoe hij op een goede manier om kon gaan met zijn manager. “Ik ben altijd redelijk direct, wat op zich prima is. Maar je kunt bepaalde dingen natuurlijk ook op een andere manier overbrengen, waarbij je je aanpast aan de ander. Dat deed ik niet altijd.”

Bas heeft het traject als erg succesvol ervaren. “Je werkt vanuit je verleden naar het nu en de toekomst. Je neemt als het ware je hele leven onder de loep en ontdekt wat invloed heeft gehad op bepaalde zaken. Hierdoor begrijp je beter hoe je bent zoals je bent en waarom je bijvoorbeeld bepaalde karaktereigenschappen wilt aanpassen. Maar ook de huiswerkopdrachten en de opdrachten die je samen met je coach doet, leiden tot inzichten over wat je belangrijk vindt, wat je waarden en normen zijn, en wat er in het verleden voor heeft gezorgd dat je bepaalde karaktertrekken hebt die je wilt veranderen. Je leert erg veel over jezelf, terwijl je daar niet altijd over nadenkt. Dat alles bij elkaar maakte het programma erg succesvol voor mij.”

Meer energie en rust

Bas merkt dat zowel zijn privé- als werksituatie is verbeterd na het volgen van het coachprogramma. Zo luistert hij nu veel beter naar anderen, is hij veel beter geworden in het meenemen van mensen in plannen om meer draagvlak te creëren en heeft hij veel meer vertrouwen in mensen voorafgaand. “Het is nog steeds zo dat het glas halfleeg begint en niet halfvol, maar het is beter dan eerst. Toen was het glas op het startpunt helemaal leeg.” Doordat Bas op deze vlakken is gegroeid in zijn ontwikkeling, verloopt het samenwerken voor hem in de meeste gevallen een stuk soepeler. “Mijn eigen techniek werkte voorheen ook wel, maar dat kostte mij veel meer energie. Nu is dat een stuk minder en ervaar ik meer rust.”
Ook Bas’ privésituatie is er dankzij het coachprogramma op vooruit gegaan. “Ik luister en communiceer ook thuis veel beter, waardoor de relatie met mijn vrouw aanzienlijk is verbeterd. Daarnaast ben ik meer gaan sporten en muziek gaan luisteren. Dat zijn dingen die ik altijd erg leuk heb gevonden, maar waar ik de laatste jaren geen aandacht aan heb besteed.” Tijdens het coachprogramma heeft Bas geleerd om te blijven letten op zaken die hij privé belangrijk vindt. “Als ik nu iets wat ik belangrijk vind niet of minder doe, kan ik daar weer naar teruggrijpen. Ik ga bij mezelf na waarom ik het niet meer doe terwijl ik het wel belangrijk vind. Voorheen legde ik me er gewoon bij neer dat het er niet in zat. Het was zoals het was. Die instelling is wel echt veranderd.”

Ontketen je kracht en neem de regie

Wil jij ook de volgende stap zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling, waar je zowel zakelijk als privé van profiteert? Ons coachprogramma Persoonlijk Leiderschap kan je daarbij helpen.

“Het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap is erg waardevol voor mij geweest. Ik kan het zeker aanraden, omdat het je helpt te kijken naar je eigen toekomst. Het is als het ware een verfrissing van jezelf en je levenspad, zowel zakelijk als privé. Soms leef je voor een lange tijd op de automatische piloot. Dit programma brengt daar verandering in door je terug te brengen naar de vraag: wat en hoe wil je zijn?" - Bas Schoone.

Bas PL ervaringsverhaal