076 549 84 21
Toon alle items

Tegenwoordig zijn zaken als rendement, output en resultaat steeds belangrijker; alles wordt uitgedrukt in termen van kosten en baten. Ook in ons vak krijgen wij steeds vaker de vraag hoe de toegevoegde waarde van een teamtraject of training gemeten kan worden. Op zich een legitieme vraag, want we willen allemaal effectief bezig zijn en geen loze investeringen doen. Maar het antwoord is niet altijd concreet en helder.

Het probleem zit in het feit dat het resultaat van een goed teamtraject hoofdzakelijk kwalitatief is en niet kwantitatief. Wij zijn van de ontwikkeling, van houding en gedrag. Natuurlijk, topprestaties van topteams in het bedrijfsleven zie je (uiteindelijk) terug in keiharde euro’s, maar voordat een team op dat niveau is moet er vaak nog veel gebeuren. Onderling begrip en respect, werken aan conflicten en het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid kan je niet zien op de bankrekening. Je ziet het wel aan gedrag en houding, beleving en sfeer. Hoe beter u de gedragskenmerken van een topteam herkent, hoe makkelijker en concreter het wordt een realistisch gevoel te krijgen bij het niveau van uw eigen mensen en de kwaliteit van hun samenwerking.

Wie enkel stuurt op ‘harde’ resultaten, zal een averechts effect bij zijn team creëren. Het vergroot de afstand tot uw team. Het leidt tot gedrag dat zich richt op output en niet op samenwerking. Alleen de overwinning telt; presteren in het bedrijfsleven is topsport. Maar net als in de sport is het alleen mogelijk om te winnen als je traint, oefent, verbetert en soms ook verliest. Er is echter een belangrijk verschil tussen het bedrijfsleven en topsport. In het bedrijfsleven speel je iedere dag een wedstrijd, terwijl topteams in de sport om één keer te presteren doorgaans zes keer trainen. Denk daar maar eens over na in termen van kosten en baten. Hoeveel ruimte heeft uw team om te trainen en om zichzelf te verbeteren?

Ik ben een realist en begrijp goed dat u geen geld verdient door 4 dagen te oefenen om 1 dag te presteren. Maar u kunt wel degelijk wat doen met uw teams:
  • Definieer resultaten zowel kwalitatief als kwantitatief, het een is het gevolg van het andere.

  • Vergroot de focus op de manier waarop resultaten tot stand komen; wat doet uw team waardoor zij wel of niet leveren?

  • Haal de druk er soms af en laat uw team vrijuit spelen, evalueren en leren; alleen dan wordt een team beter.

  • Doe mee, ben betrokken en observeer gedrag. Alleen zo herkent u de signalen van een topteam (of een flopteam) en wordt uw beoordeling van uw team concreet!

Verschoor & Oudshoorn, juli 2015 - Boris Jonkers

Wilt u reageren op dit artikel? Neem hieronder contact op met Boris.

Boris

 

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.