076 549 84 21

Blog

Lees hier onze blogs, artikelen en onderzoeksresultaten. 

7jul

De basis van Energiemanagement

Wat is nou precies energiemanagement? Voor sommige is het begrip nog relatief nieuw, maar wij werken er langer mee. Het ligt in het verlengde van tijd en heeft te maken met jouw productiviteit.

Lees meer...

26jun

Veerkracht - jouw fundament

Veerkracht is een belangrijk en veelvoorkomend thema. Logisch, want het is het fundament van jou als professional. Er komt gedurende jouw werkleven nogal wat op je af en er wordt veel van je gevraagd. Hoe houd je je staande en ga je daarmee om? En hoe blijf je duurzaam inzetbaar?

Lees meer...

9jun

Verveling of stress?

“Ik heb toch niks anders te doen” hoor ik regelmatig om me heen. Maar ook “ik kan alles wat ik wil doen maar half doen!” Twee uitersten op een spectrum: voor de een valt er veel weg, waardoor zij op zoek gaat naar alternatieven, voor de ander is de uitdaging groot om bijvoorbeeld werk en privé te combineren. De een heeft te maken met verveling, de ander met stress. Zelfde situatie, andere consequenties...

Lees meer...

18mei

Met Corona in de stretch

Corona; met heel de wereld in hetzelfde schuitje. Het virus zelf zo onzichtbaar, maar met veel gevolgen voor ons dagelijks leven en sociale interacties. Hoe voorkom je stress en hoe kun je de huidige situatie juist gebruiken als stretch voor je eigen ontwikkeling en geluk?

Lees meer...

3apr

Online / Offline assessments

Bij Verschoor & Oudshoorn doen we offline en online assessments; juist nu kan dat een uitkomst zijn. In beide varianten dragen we zorg voor de hoogst mogelijke kwaliteit van het assessment in alle opzichten. Veel aspecten gaan online en offline hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is.

Lees meer...

3apr

Online / Offline Ontwikkelen

Bij Verschoor & Oudshoorn bieden we onze coaching, training en workshops zowel offline als online aan (of een slimme combinatie van de twee). Juist nu kan de online variant een uitkomst zijn. Deze blog geeft je inzicht in de verschillen, zodat je zelf kunt bepalen wat de beste oplossing is.

 

Lees meer...

24mrt

Business unusual

Tja, wat zullen we zeggen… het zijn bijzondere tijden. Zoals een klant treffend omschreef: ‘We hebben nog nooit voor hetere vuren gestaan’. We worden gedwongen uit onze patronen en voorkeuren te treden en dat is behoorlijk confronterend. De veranderingen gaan sneller dan we ons kunnen aanpassen en onze behoefte aan controle en zekerheid wordt grof geweld aangedaan.

Lees meer...

16mrt

Coronavirus (COVID-19)

Vanwege het Coronavirus (COVID-19) passen we ons allemaal aan. Alleen dan komen we er samen uit! Hier lees je meer over onze werkwijze gedurende deze bijzondere periode.

Lees meer...

2mrt

Adaptief versus klassiek testen

Adaptief testen versus klassiek testen: wat is beter? ‘Wij gebruiken adaptieve testen’, zie je op websites van testuitgevers en assessmentbureaus. Dat leest alsof dat beter is dan de ‘klassieke’, lineaire testvormen, maar dat hoeft niet zo te zijn. In deze blog vertel ik je meer over wat adaptief testen precies is en wanneer en voor wie deze vorm van testafname voordelen heeft. 

Lees meer...

24feb

Een assessment en dyslexie of dyscalculie

Er bestaan een hoop verschillen tussen mensen. De ene persoon is beter met taal en de ander weer met cijfers. Soms zijn mensen ook beduidend minder goed in iets en wordt dat apart onderzocht of benoemd. Voorbeelden daarvan zijn dyslexie of dyscalculie. Als je wordt uitgenodigd voor een assessment, is het belangrijk dat je aangeeft of er bijzonderheden zijn. Wij kunnen hier dan rekening mee houden. Hoe wij dit doen lees je in deze blog.

Lees meer...

20mei

Lencioni

In onze teamtrajecten werken wij doorgaans met twee methodieken die gedurende het gehele traject terugkomen: Insights Discovery en het Lencioni teammodel. In deze blog vertellen we graag wat deze methodiek nu eigenlijk inhoudt?

Lees meer...

1mei

Insights Discovery

Verschoor & Oudshoorn werkt vanuit intrinsieke motivatie en ontwikkeling en legt in al haar trajecten een essentiële basis met zelfinzicht en persoonlijk leiderschap. Wij zorgen voor duurzame ontwikkeling, waardoor nieuwe kennis en vaardigheden worden geïntegreerd met het eigen gedrag en niet worden aangeleerd als instrumentele technieken.

 

Lees meer...

26apr

Flow: pakken of lekker laten vliegen?

Stel je eens voor: je komt ’s ochtends regelrecht uit een hectische file gehaast aan op je werk. Er is een last minute vergadering in je agenda geschoten terwijl je nog behoorlijk wat dingen moet afronden. Hoewel je niet op de vergadering op zit te wachten, word je tijdens de vergadering toch enthousiast en kom je samen met je collega’s tot concrete ideeën en plannen. Een nieuw briljant concept is geboren en het is zo helder dat je je afvraagt waarom dit niet altijd gebeurt... 

Lees meer...

1mrt

Ontwikkelkracht

Met ons motto ‘Ontketen je kracht’ staan wij voor ontwikkeling. Want in tijden waarin verandering iedere dag zichtbaar is, kan je als organisatie niet overleven zonder structurele aandacht voor ontwikkeling en groei van je medewerkers. Natuurlijk investeer je als organisatie in training, coaching en ontwikkelprogramma’s, maar ondanks goede bedoelingen en serieuze inspanningen is er niet altijd zichtbaar effect op de werkvloer.

Lees meer...

29mrt

Timemanagement & Productiviteit

Als specialist in de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties hechten wij een groot belang aan het fundament van iedere professional; persoonlijke effectiviteit. Professionele doelen stellen en doorgaan tot deze zijn bereikt, hoort daar ook bij. Werk je teveel vanuit de losse pols, op de automatische piloot en word je gedreven door de korte termijn, dan is de kans groot dat je jouw doelen niet gaat bereiken.

Lees meer...

31jan

Ervaringsgericht leren

Iedereen leert anders. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die je krijgt aangeboden in het leven. Daarnaast passen sommige kennis en vaardigheden ook beter bij een bepaalde leerstijl. Leer maar eens de schoolslag uit een boekje… Of zet maar eens een IKEA-kast in elkaar zonder boekje! Ben je iemand die makkelijker leert door te luisteren en theorie door te nemen? Of juist door te experimenteren en met iemand mee te lopen?

Lees meer...

12aug

De zin en onzin van generatiemanagement

Wij krijgen vaak de vraag van managers hoe zij het beste om kunnen gaan met de verschillende generaties op de werkvloer, oftewel: wat is effectief generatiemanagement? Het argument bij deze vraag is dat je een 60-jarige niet hetzelfde kan benaderen als een 25-jarige, omdat zij een totaal andere visie op werk, leren en leiderschap hebben.

Lees meer...

1nov

Stress

Stress is in een eenvoudige som te zetten. Stress = moeten/willen – kunnen. Zodra je iets moet of wilt, maar niet over voldoende capaciteit beschikt, zorgt dat voor spanning. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er van je verwacht wordt dat je een sprintje van 100 meter trekt met je been in het gips. Stress verhoogt naarmate er meer vanaf hangt; vul bovenstaand scenario maar eens aan met een losgeslagen wilde beer...je stressniveau schiet omhoog.

Lees meer...

20sep

Het acteer-instrument

Tijdens assessments worden rollenspelen ingezet. De kandidaat krijgt daarmee als het ware een parcours voor zich en de manier waarop hij dit parcours aflegt, geeft veel inzicht over de persoonlijkheid en de competenties van de persoon. In een rollenspel komt hij zijn tegenspeler tegen: De acteur, maar dan in de hoedanigheid van bijvoorbeeld een lastige klant, een tegendraadse manager of een chaotische collega. En daar wordt het interessant, want hoe ga je daar mee om als kandidaat zijnde? Of bekijk het van de andere kant, wat betekent dit voor jou als je precies de juiste persoon op de juiste plek zoekt voor jouw bedrijf?

Lees meer...

5sep

Slaapschuld

Een belangrijk onderdeel van goed functioneren is simpelweg dat je fit bent en genoeg energie hebt. In de 24-uurs economie en globalisering van tegenwoordig is het aloude adagium van 8 uur slaap, 8 uur werk en 8 uur ontspanning voor de meesten niet meer haalbaar. En vaak is je slaaptijd het kind van de rekening. Mensen slapen steeds minder, terwijl de druk op hun productiviteit en efficiency toeneemt. En dan bouw je dus ‘slaapschuld’ op. Professor William C. Dement was degene die deze term introduceerde en hij beweerde dat je ieder tekort aan slaap per nacht bij elkaar kan optellen om de slaapschuld te berekenen. Ook stelde hij dat de enige manier om deze schuld af te lossen bestaat uit het extra slapen van even zoveel uren. Maak het sommetje even voor jezelf…

Lees meer...

1aug

Het rollenspel

Bij assessments wordt tijdens de intake met de opdrachtgever de specifieke vraagstelling geformuleerd en onderzoeken wij gezamenlijk de (werk)context en de mogelijke afbreukrisico’s. Je wilt graag weten hoe iemand zich gedraagt in een bepaalde rol of bij specifieke persoonlijkheden. Om die vraag te kunnen beantwoorden, zetten wij in de meeste gevallen rollenspelen met een gedragskundig acteur in. In deze blog vertellen we meer over hoe dit werkt.

Lees meer...

4jul

Hoogsensitiviteit en werkstress

Hoogsensitiviteit en werkstress; van klacht naar het ontketenen van je kracht. Onze collega Veerle deed voor haar opleiding Stresscounselor een onderzoek naar het begrip van HSP en de vertaling naar werkgerelateerde stress.

Een onderzoek naar het begrip van HSP en de vertaling naar werkgerelateerde stress.

Lees meer...

1mrt

Een assessment, hoe werkt dat nou precies?

De reden dat klanten bij ons een assessment aanvragen varieert van "Wij willen een objectieve mening over onze kandidaten" tot "Wat is nou het ontwikkelpotentieel van mijn medewerker". Vragen die onze adviseurs kunnen beantwoorden met onze assessments. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo'n assessment? Onze aanpak.

Lees meer...

1sep

Ik ga op reis en neem mee...

Ik mag weer op reis! Deze keer ga ik met mijn backpack een aantal weken door Sri Lanka heen trekken. Dit gaat gepaard met heel veel voorpret, maar vraagt natuurlijk ook om enige voorbereidingen, van welke sommige al een paar weken geleden zijn gestart. Vaccinaties bijwerken bijvoorbeeld, doe je idealiter niet een dag van tevoren. Als je je voor hepatitis A na 6 tot 12 maanden opnieuw laat inenten ben je bovendien niet 3, maar 25 jaar lang beschermd. Dat geeft te denken. Voor mij is dat gelukkig goed geregeld, dus wacht alleen het inpakken nog. Gisteren heb ik een dappere eerste poging gedaan, maar het blijft lastig om te bepalen wat ik nodig ga hebben. Heb ik echt die 3 boeken en die 4 bikini’s nodig? En is die stijltang enkel pure luxe, die ik mee moet zeulen maar uiteindelijk niet ga gebruiken? Waar hecht ik nou eigenlijk waarde aan? Materieel goed bij me hebben, of me zonder extra kilo’s vrijer kunnen bewegen en genieten van mijn reis? 

Lees meer...

15okt

Schaapjes tellen

Als er één schaap over de dam is, volgt de rest. Makkelijk, zou je denken. Voer je als directeur een organisatieverandering door, spring je als eerste het diepe in en volgt de rest van de kudde gedwee. Om je vervolgens waarschijnlijk af te vragen waar die uitdrukking toch vandaan komt, omdat het voornaamste wat ze doen is hun poot stijf houden en stil blijven staan in de regen. 

Veel bedrijven zien zich gedwongen om maatregelen te treffen om mee te kunnen blijven spelen. In veel gevallen leidt dit tot een reorganisatie, wat grote effecten kan hebben op de organisatiestructuur en -cultuur. De praktijk leert ons dat de focus meestal gericht is op de zakelijke, juridische en economische aspecten. Juist de mensen zijn echter de spil van de organisatie en hun energie- en motivatielevels zijn de energiebronnen. In tijden van veranderingen heerst er angst voor baanverlies, rouw wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, maar ook verslagenheid bij degenen die achter blijven. En laten dit nu precies de personen zijn die het in de toekomst waar moeten gaan maken.

Lees meer...

17sep

Online versus offline; de waarde van het getal achter het euroteken

Online versus offlineIk ben begonnen met het bijhouden van een huishoudboekje. Lekker ouderwets, maar dan wel online in een app op mijn tablet. Uit pure nieuwsgierigheid wil ik wel eens weten wat ik nu eigenlijk precies doe met dat loon wat elke maand netjes op mijn rekening wordt gestort. Wat meer ‘gevoel’ krijgen bij de digitale getallen die ik voorbij zie komen, als ik mezelf weer eens te buiten ga in de online webshop van de Bijenkorf. Die specifieke rekeningen ervaar ik namelijk toch als een stuk positiever dan die van de belastingdienst. Bovendien voelt het via een app op mijn telefoon soms even gemakkelijk als het uitgeven van mijn nepgeld tijdens een spelletje Monopoly. Maar waarom laat ik mij eigenlijk toch verleiden tot subjectiviteit en praat ik bepaalde uitgaven goed voor mezelf? Blijkbaar ligt dat antwoord niet in het getal achter het euroteken, maar aan de situatie.

Lees meer...

1sep

Objectief oordelen; bestaat dat eigenlijk wel?

Objectief oordelenSinds kort ben ik de trotse bezitter van de auto die ik al heel lang wilde. Een wat apartere wagen. Zo eentje die je niet op iedere straathoek ziet staan, althans dat dacht ik. Opeens zie ik ze overal rijden en dan denk ik ‘wat een leuke auto’. Onlangs maakte ik kennis met iemand en we kwamen op het onderwerp auto’s. Het laat zich raden; hij rijdt dezelfde als ik. Meteen merkte ik bij mezelf dat dit een positieve invloed had op ons gesprek. Velen zullen dit verschijnsel herkennen. Wanneer je zwanger bent zie je ineens overal dikke buiken. Maar ook de andere richting uit werkt het. Iedereen die wel eens een poging gedaan heeft gezonder te eten, zal ervaren hoeveel reclame er gemaakt wordt voor lekkere, maar ongezonde producten. De moraal van dit verhaal: dat wat onze aandacht heeft valt ons op en we koppelen er ook nog eens een waardering aan.

Lees meer...

13jul

Show me the money!

Tegenwoordig zijn zaken als rendement, output en resultaat steeds belangrijker; alles wordt uitgedrukt in termen van kosten en baten. Ook in ons vak krijgen wij steeds vaker de vraag hoe de toegevoegde waarde van een teamtraject of training gemeten kan worden. Op zich een legitieme vraag, want we willen allemaal effectief bezig zijn en geen loze investeringen doen. Maar het antwoord is niet altijd concreet en helder.

Lees meer...

15mei

Rijst en aardappel

Met een spirituele Indische oma en een broodnuchtere Hollandse opa samen op Curaçao, zijn er vaak momenten geweest met verschillen in overtuigingen, smaken en voorkeuren. En gingen in de keuken peper & zout samen met oosterse kruiden en specerijen. Toen ik als klein meisje op Curaçao was, werd ik door een Antilliaanse vrouw bestempeld als rijst-aardappel kind, “met het beste van beide werelden”. Tot op de dag van vandaag is me dat bij gebleven en probeer ik wel eens de parallel met mijn werk te trekken en ook mee te nemen in de wijze waarop ik coach. 

Lees meer...

15apr

"Je hoeft mij echt niet meer te overtuigen hoor!"

AssessmentLaatst werd ik door een klant in mijn verhaal onderbroken, toen ik in mijn enthousiasme nog eens de voordelen van een assessment wilde benadrukken. ‘Je hoeft mij echt niet meer te overtuigen hoor’, was de reactie. ‘Bij ons is het assessment doorslaggevend in de selectieprocedure’. Nieuwsgierig als ik ben moest ik daar natuurlijk op doorvragen. Het bleek niet zo te zijn dat deze klant zich had verdiept in onderzoeken rondom assessments of een mooi artikel had gelezen. Zijn eigen praktijk had hem dit inzicht gegeven. Wij hadden een kandidaat beoordeeld in een assessment en geadviseerd deze niet aan te nemen in de beoogde functie. De klant was zelf dusdanig gecharmeerd van deze kandidaat, dat hij besloot het advies niet ter harte te nemen. Hij nam de kandidaat toch aan. Wat bleek? Binnen twee maanden bleek de samenwerking niet te werken en kwam precies uit wat wij in de rapportage hadden benadrukt. 

Lees meer...

24feb

Procrastinatie - eerst de korst dan de worst

Procrastinatie2Een boterham met pindakaas wordt met smaak aangevallen door mijn kinderen. Als ik niet oplet blijven de korstjes liggen. ‘Nu even niet mam, die eet ik later wel op’. Niet de bedoeling, maar wel herkenbaar gedrag.  Dat verslag dat je nog moet schrijven, de voorbereiding op die bijeenkomst die je vooruitschuift, administratie die op je ligt te wachten. Niet altijd leuk, maar ze horen er bij en zijn ook nog eens noodzakelijk om verder te kunnen in je werk of kwalitatief het beste resultaat neer te zetten. Die ‘korstjes’ zul je dus op enig moment ook moeten eten.

Lees meer...

5feb

Iets met zweten, zonder spierballen

Zoals zo velen heb ik ook mijn goede voornemens en zoals zo velen wil ik fitter en gezonder gaan leven. Het is inmiddels zo’n 7 jaar geleden dat ik iets aan sport heb gedaan, Klantgerichtheidik voel me redelijk vastgedraaid. Tijd om dit patroon te doorbreken. Ik begin met de zoektocht naar iets dat me aanspreekt, vroeger was het simpel; aerobics. Nu is er zoveel keus dat ik niet direct gemotiveerd word om actie te nemen. Toch maar iets zoeken dat op good old aerobics lijkt. Een klasje met opzwepende muziek en feel good talk door de head set schallend geeft me voldoening, is mijn verwachting. Ik gok op het plezier dat ik beleef aan deze les.

Lees meer...

3jul

Storytelling: het waarom van de organisatie

ampersant 1U wilt toch ook écht geraakt worden? Achter de clichés van unique selling points ligt de ware ziel van de organisatie. Storytelling is een krachtig instrument om die ziel bloot te leggen en in een boeiend, authentiek verhaal te pakken. Wij hebben aan den lijve ondervonden wat de impact kan zijn van storytelling voor zowel merk- als organisatieontwikkeling. Diepe drijfveren komen aan de oppervlakte en voor lief genomen passie wordt weer springlevend.

Lees meer...

14mei

Meer doen op dezelfde manier werkt niet!

Je leest er vaak snel over heen; ‘Omdat de markt veeleisend is, dienen organisaties dicht op het proces te zitten om hun concurrentiepositie te waarborgen’. Organisaties zijn veelal up to date met technieken, machinerie en werkprocessen. Is dit succes gegarandeerd? Voor een deel. Wat blijft er over? De mensen die als belangrijkste asset wordt beschouwd.

Lees meer...

9apr

Breng vakantie aan in je werk!

Palmboom VeerleVakantie, wie houdt er niet van. Ik ben net terug gekomen van een reis door Midden-Amerika en heb genoten van de zon op mijn gezicht, de cultuur en de prachtige landschappen. Volgens Jessica de Bloom, die in 2012 is gepromoveerd met een onderzoek naar het effect van vakantie op welbevinden en tevredenheid, geeft vakantie je de mogelijkheid om te herstellen van je werk en andere dagelijkse verantwoordelijkheden. Allereerst is er sprake van een relatief lange periode van rust, die je meestal doorbrengt in een omgeving die onbekend en ongedwongen is. Daarnaast heb je de tijd en de ruimte om dingen te doen die belangrijk voor je zijn en waar jij op dat moment zin in hebt. Dit zorgt ervoor dat je je meer ontspannen en gelukkig voelt en zelfs creatiever wordt.

Lees meer...

10mrt

De kritieke succesfactoren van kennisoverdracht

De verwachting is dat binnen enkele jaren een groot deel van de oudere werknemers* in Nederland met pensioen gaat. In 2020 zal 1 op de 5 Nederlanders de leeftijd van 65 bereiken, wat betekent dat deze groep gaat uitstromen. Bovenstaande ontwikkeling heeft als gevolg dat organisaties het risico lopen om waardevolle kennis* te verliezen die juist nodig is voor het behoud van de productie en prestatie van de organisatie.

Lees meer...

13feb

De misfit tussen werkgever en werknemer, dat gebeurt u toch niet?!

Zes van de tien medewerkers vertrekt binnen twee jaar bij een nieuwe werkgever en 15% maar liefst binnen één jaar. Maar liefst 30% van de organisaties kan al lange tijd niet de goede mensen vinden om hun vacatures te vullen.

Lees meer...

17jan

Overleeft het assessmentvak de (rol)crisis?

De assessment professionals van nu zitten in een overlevingsmodus. Zij moeten hun meerwaarde ten aanzien van de goedkopere online varianten bewijzen. Hun expert-status waarmaken in een land waar iedereen psycholoog is ('Ik had dat rapport ook kunnen schrijven!'). En zich onderscheiden van de concurrenten, hoewel de opzet van assessments niet zo gek veel ruimte biedt om anders te zijn. Observeren, tests afnemen, concluderen – zo zaten de allereerste assessments ook in elkaar. Dat schijnt bij het Duitse leger te zijn geweest, tussen de twee wereldoorlogen, om de officiers te selecteren.

Lees meer...