076 549 84 21
Toon alle items

Vakantie, wie houdt er niet van. Ik ben net terug gekomen van een reis door Midden-Amerika en heb genoten van de zon op mijn gezicht, de cultuur en de prachtige landschappen. Volgens Jessica de Bloom, die in 2012 is gepromoveerd met een onderzoek naar het effect van vakantie op welbevinden en tevredenheid, geeft vakantie je de mogelijkheid om te herstellen van je werk en andere dagelijkse verantwoordelijkheden. Allereerst is er sprake van een relatief lange periode van rust, die je meestal doorbrengt in een omgeving die onbekend en ongedwongen is. Daarnaast heb je de tijd en de ruimte om dingen te doen die belangrijk voor je zijn en waar jij op dat moment zin in hebt. Dit zorgt ervoor dat je je meer ontspannen en gelukkig voelt en zelfs creatiever wordt.

Toen ik weer helemaal opgeladen op Schiphol landde, had ik dan ook veel zin om vol hernieuwde energie mijn werk weer op te kunnen pakken. Een gevoel dat je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk vast wilt blijven houden. Maar hoe doe je dat, gelet op het feit dat de positieve effecten van vakantie doorgaans zeer snel vervliegen? En zou het niet fijn zijn om dat goede gevoel altijd op te kunnen roepen tijdens je werk, óók wanneer je geen vrije dagen meer over hebt? Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht, hier vijf tips die jou daarbij kunnen helpen.

 

Tip 1: Start rustig op

Ga je tijdens je vakantie op reis? Zorg er dan voor dat je na terugkomst nog minimaal 1 à 2 hele dagen thuis hebt om bij te komen, zeker wanneer je gevlogen hebt en last hebt van een jetlag. Gun jezelf daarnaast ook op je eerste werkdag de tijd om even in te komen. Zet je afwezigheidsassistent nog niet direct uit; zo kun je eerst je binnengekomen e-mails verwerken, je agenda voor die week bekijken en een overzicht van je werkzaamheden voor jezelf creëren. Door nog even ‘onder de radar’ te blijven, word je bovendien niet direct overspoeld met nieuwe vragen of problemen.

 

Tip 2: Richt je werkomgeving opnieuw in

Koester je vakantieherinneringen en het gevoel die deze bij je oproepen. Hang een foto naast je computer van dat strand waar je elke morgen naartoe ging voor een ochtendduik, of van dat fantastische uitzicht vanaf je favoriete terrasje. Foto´s houden je herinnering levendig en maken het makkelijker om, wanneer je je workflow even kwijt bent, terug te keren naar dat ontspannen gevoel. Daarnaast hebben natuur en buitenlucht een positieve invloed op je concentratievermogen en je creativiteit. En al is het terug in Nederland niet zulk zomers weer, door planten neer te zetten in je kantoor en in je lunchpauze een blokje om te lopen, kom je al een heel eind.

 

Tip 3: Ga nieuwe uitdagingen aan

Grote kans dat je tijdens je vakantie het avontuur bent aangegaan en nieuwe dingen hebt ontdekt. Maar waarom thuis dan weer terugvallen in de alledaagse sleur? Doorbreek de routine en blijf jezelf uitdagen! Ben je in je hangmat tot mooie nieuwe inzichten en ideeën gekomen? Noteer ze voor jezelf en probeer deze te realiseren. Zoek een interessante training die jou prikkelt op inhoud, of pak nieuwe taken op. Dit betekent niet dat je het direct groots aan hoeft te pakken. Schrijf bijvoorbeeld, net als ik, je eerste blog!

 

Tip 4: Zorg voor een goede werk-privé balansPalmboom Veerle

Hoewel vakantie heerlijk is, kun je ook veel energie en plezier uit je werk halen. Belangrijk is dat je een goede balans vindt tussen werk en ontspanning. Niet alleen vakantie, maar ook je avonden en weekenden zijn goede momenten om bij te tanken. Breng een paar uur door op het strand of in het bos, ga sporten of bezoek een plek bij jou in de buurt waar je nog nooit geweest bent. En zoek eens streekrecepten op uit je favoriete land, waarmee je letterlijk de smaak van vakantie terug haalt.

 

Tip 5: Voorpret is het halve werk….

….zeggen ze niet voor niets. Maar ook wanneer je nog geen specifieke vakantie gepland hebt staan, kun je hier gebruik van maken. Onderzoek wijst uit dat niet alleen voorpret, maar ook dagdromen een positief effect op je welbevinden hebben. Dus vraag die Djoser reisgids aan, lees je in, maak voor jezelf een lijst met plaatsen die je graag nog eens zou willen bezoeken en praat met vrienden over hun reiservaringen. 

En ik? Ik sluit deze blog af en ga me vol overgave richten op mijn andere taken. Met af en toe een blik op die foto met palmboom…. 

 

 

Verschoor & Oudshoorn, april 2014 - Veerle van Nes

 

Reageren? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact op met Veerle

Foto Veerle

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.