Leerstijlen en voorkeuren
Iedereen leert anders. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die je krijgt aangeboden in het leven. Daarnaast passen sommige kennis en vaardigheden ook beter bij een bepaalde leerstijl. Leer maar eens de schoolslag uit een boekje… Of zet maar eens een IKEA-kast in elkaar zonder boekje!
Als professionals in leren en ontwikkelen nemen wij leerstijlen mee in onze dienstverlening. Voor jou als professional is het belangrijk om te weten wat jouw leerstijl en -voorkeur is. Ben je iemand die makkelijker leert door te luisteren en theorie door te nemen? Of juist door te experimenteren en met iemand mee te lopen?
Experimenteren en leren
Als kind leer je snel wat wel en niet werkt, doordat het pijn doet als je valt of doordat je buikpijn krijgt na te veel snoep. Deze directe vorm van feedback kan je ook op latere leeftijd inzetten door middel van ervaringsgericht leren. Dat betekent dat je door te experimenteren én daarna te reflecteren betekenisvol leert. Als je de lessen uit iedere ervaring meeneemt (middels reflectie) kan je het later reproduceren en toepassen op nieuwe situaties. Leren door te doen is dus zeer effectief, zolang je er op reflecteert. En andersom ook, als je alleen maar theoretisch leert en vooraf bedenkt wat er goed en fout kan gaan, kom je ook niet veel verder zonder het echt te doen.
De grondlegger van ervaringsgericht leren - John Dewey - stelt dat ervaring en reflectie onlosmakelijk verbonden zijn bij het leren. Het blijkt dat de traditionele vorm (instructief en sturend) vaak niet tot betere prestaties leidt, maar juist tot verminderde! Dat komt omdat anderen jou iets willen leren vanuit hun kennis en ervaring. Als leerling probeer je hiernaar te voegen, wat er ook voor kan zorgen dat er twijfel ontstaat of je er wel aan voldoet. Krachtiger en natuurlijker is het als je leert vanuit jouw eigen kennis en ervaring. Dit maakt leren meer intrinsiek en zorgt dat de inzet van een leraar of mentor meer toegevoegde waarde heeft. Zij kunnen je helpen in de reflectie of evaluatiefase.
Aan de slag met ervaringsgericht leren...
Ervaringsgericht leren komt bij ons sterk terug in verschillende workshops en trainingen gericht op persoonlijk leiderschap en golf. Hierbij werken we met deelnemers aan hun persoonlijke thema’s en hun vaardigheden door golf in te zetten als metafoor en oefeninstrument, als ideale manier om ervaringsgericht te leren.
Meer weten over ervaringsgericht leren?
Wil je meer weten over ervaringsgericht leren en hoe dit kan werken voor jou of je organisatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen dan contact met je op.