076 549 84 21
Toon alle items

Je zit niet helemaal lekker in je vel en dat zit je al een tijdje dwars. Misschien zien mensen het niet aan je en kun je het goed voor je omgeving verbergen, wellicht ben je al eens door je leidinggevende aan tafel geroepen voor een goede portie feedback. Hoe dan ook: je wilt met jezelf aan de slag. Dat is mooi, dapper bovendien. Want die drempel kan vrij hoog zijn. Dat weet ik niet alleen vanuit mijn rol als Psycholoog, maar ook uit eigen ervaring. Je zit er klaar voor: kopje koffie erbij, laptop open, Google aan en gaan. Je komt coaches, counselors en psychologen tegen. In alle kleuren van de regenboog en niets is te gek: er kan gebruik worden gemaakt van paarden, honden, astronomie en soms kunnen ook je imago en kledingstijl direct worden meegenomen. Het begint je te duizelen. Logisch, want die drempel was je al niet zomaar over. Bovendien is je vraagstuk serieus genoeg om passende hulp te willen hebben. Waar moet je op zoeken, waar begin je en hoe bepaal je de kwaliteit?

Zo telt Nederland inmiddels zo’n 40.000 coaches (waarvan 80% zelfstandig werkt); veel meer dan qua vraag nodig is. Bovendien is er veel verschil in kwaliteit. Zowel coach, counselor als psycholoog zijn namelijk geen beschermde beroepstitels. Dat betekent dat iedereen een bordje met ‘Psycholoog’ in de tuin mag zetten. In dit artikel neem ik je mee in de verschillende vormen van begeleiding, de kenmerken en waar je op moet letten. Laten we beginnen bij de vraag: wie doet wat?

Counselors

  • Onderzoeken met name jouw verleden: wat zijn de onderliggende patronen en waar is jouw probleem ooit ontstaan? Met de Counselor kijk je vervolgens hoe je deze patronen kunt veranderen of oplossen.
  • De Counselor creëert een vertrouwde sfeer en luistert vooral.
  • Vraagstukken waarmee je bij een Counselor terecht kunt zijn meer intrinsiek en hebben doorgaans een iets hoger therapeutisch gehalte.
  • Je bent geestelijk gezond en kunt ‘normaal’ functioneren in de maatschappij.
  • Counseling is geen wetenschappelijke opleiding en vraagt geen specifieke vooropleiding. Iedereen kan zich inschrijven voor de basisopleiding.

Coaches

  • Werken toekomstgericht en onderzoeken samen met jou hoe je met nieuwe strategieën in de toekomst dingen anders kunt aanpakken.
  • De Coach creëert ook een vertrouwde sfeer en luistert goed, maar spoort óók aan tot actie.
  • Vraagstukken waarmee je bij een Coach terecht kunt zijn vooral arbeid gerelateerd en extrinsiek. Denk bijvoorbeeld aan omgaan met (werk)drukte, je assertiviteit vergroten, je leiderschapsstijl versterken of het bepalen van je volgende carrièrestap.
  • Je bent geestelijk gezond en kunt ‘normaal’ functioneren in de maatschappij.
  • Je onderzoekt samen jouw sterke punten en mogelijkheden en wordt uitgedaagd om jouw grenzen te verleggen.
  • Coaching is geen wetenschappelijke opleiding en vraagt geen specifieke vooropleiding. Iedereen kan zich inschrijven voor de basisopleiding.

De literatuur is over het verschil tussen Coaching en Counseling specifieker en meer uitgesproken dan dat in de praktijk het geval is. Er is een grote overlap en om die reden worden ze in opleidingen vaak samengevoegd. Denk aan de Academie voor Coaching en Counselling (ACC). De gedachte achter deze samenvoeging is dat je aan beide fases in het proces moet werken; je moet niet blijven hangen in het verleden, maar als je voorbij gaat aan de dieperliggende oorzaken dan bereik je je doelen ook niet.

Arbeids- en Organisatie Psychologen

  • Als je denkt aan Psychologen denk je waarschijnlijk aan GZ Psychologen. Zij hebben een BIG registratie (vergelijkbaar met andere zorgverleners) en werken specifiek in het gezondheidsdomein. Zij hebben specifieke kennis van Psychopathologie. Dit betreffen de stoornissen die terug te vinden zijn in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V). Denk aan post traumatische stoornis (PTSS), schizofrenie, dissociatieve identiteitsstoornis, depressie of suïcideneigingen. Zij mogen diagnosticeren en deze zorg is per definitie verzekerde zorg, met een verwijzing vanuit de huisarts.
  • Arbeids- en Organisatiepsychologen kunnen ook uit de voeten met thema’s als rouw, autisme, trauma en stemmingswisselingen. Het dagelijks functioneren kan belemmerd zijn (denk aan uitval van werk door burn-out), er is nog sprake van functioneren in het dagelijks leven. Denk aan boodschappen doen of sociale contacten hebben.
  • Vraagstukken waarmee je bij een Arbeids- en Organisatie Psycholoog terecht kunt kunnen persoonlijk van aard zijn, maar ook gericht zijn op werk. Denk aan stress, burn-out, onzekerheid, assertiviteit, emotionele stabiliteit, competentietraining of loopbaanvraagstukken.
  • Een Psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de vraag hoe het komt dat je doet wat je doet, hoe je dat – vaak onbewust- in stand houdt en hoe je dit kunt veranderen.
  • Arbeids- en Organisatiepsychologen coachen ook: het stimuleren van zelfreflectie en het onderzoeken van de oorzaak van jouw klachten of vraagstuk, wordt gecombineerd met oplossingsgericht werken. Je bouwt eerst een fundament (zelfinzicht, zelfvertrouwen en weerbaarheid) en gaat daarop verder bouwen.
  • Psychologie is een wetenschappelijke opleiding. In je master doe je wetenschappelijk onderzoek en je hebt diepgaande wetenschappelijke kennis over het menselijk brein en het samenspel met perceptie, emoties en gedrag.
  • Arbeids- en Organisatiepsychologen kunnen hun kwaliteit en werkervaring aantonen via de titel Psycholoog NIP. Het Nederlands Instituut voor Psychologen schrijft een beroepsethische gedragscode voor. Psychologen NIP hebben een beroepsgeheim, moeten zich bij blijven scholen en maken bewust de afweging of hun kennis en kunde toereikend genoeg zijn om te starten met persoonlijke begeleiding. Bovendien toetst het NIP het beroepsmatig handelen van hun leden en zijn er twee onafhankelijke Tuchtcolleges, die toezicht houden op de naleving daarvan en eventuele klachten behandelen.

De conclusie is dat er zeker sprake is van overlap tussen de drie beroepen, waarbij je heel zwart-wit kunt zeggen dat je naar een Coach/Counselor gaat als je jezelf nog verder wilt versterken en naar een Psycholoog als je een probleem hebt. Verder is het grootste verschil dat Psychologen ook coachen, maar altijd wetenschappelijk geschoold zijn. Zij hebben niet alleen kennis over de toepasbaarheid van verschillende interventies en werkwijzen, maar weten ook waar dit wetenschappelijk gezien op gebaseerd is. Psychologen onderzoeken samen met jou, in alle veiligheid, de pijnpunten en nare gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan jouw vraagstuk van vandaag. En nog belangrijker: zij weten hoe zij je weer constructief overeind moeten helpen als je overspoeld wordt door emoties.

Knopen doorhakken, de tips:

  • Ga je voor een Counselor/Coach? Zorg er dan voor dat deze kan werken met belangrijke begrippen uit de psychoanalyse, zoals (tegen)overdracht. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de Coach zijn eigen problematiek projecteert op jou. Even terug naar die 40.000 coaches: een groot percentage daarvan is zijn eigen praktijk begonnen na zelf tegenslag, een moeilijke jeugd of een burn-out te hebben gehad. Dat is nobel, maar niet altijd zuiver en soms zelfs gevaarlijk.
  • Check of de Counselor/Coach een keurmerk heeft vanuit de beroepsvereniging. Met dit keurmerk tonen zij aan dat zij opgeleid zijn, werkervaring hebben en weten waar hun professionele grenzen liggen. Keurmerken zijn NOBCO, Noloc, LVSC en Het European Individual Accreditation (EIA) keurmerk.
  • Plan een persoonlijke intake in en check of daar kosten aan verbonden zijn; een persoonlijke klik is soms nog belangrijker dan de specifieke werkwijze van een hulpverlener. Zonder vertrouwen geen effect. Het is belangrijk dat je na de intake altijd mag aangeven niet verder te willen.
  • De intake is, naast het uitpluizen van de website, ook een goede manier om te onderzoeken welke achtergrondkennis de hulpverlener heeft en welke werkwijzen hij/zij hanteert.
  • Onderzoek de mogelijkheden vanuit jouw werkgever en zorgverzekering. Arbeidsgerelateerde vraagstukken (waaronder burn-out en loopbaancoaching) worden niet door de zorgverzekeraar gedekt. Ga dan het gesprek aan met jouw leidinggevende of HR: wellicht is er budget voor persoonlijke ontwikkeling.
  • Let op! Ook Psycholoog is geen beschermde titel. Via deze link kun je achterhalen of de Psycholoog die jij op het oog hebt is aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Het NIP hanteert verschillende keurmerken, zoals Psycholoog NIP (masteropleiding + werkervaring), GZ Psycholoog (masteropleiding met werkervaring en een tweejarige postmasteropleiding in de Gezondheidszorg).

Bij Verschoor & Oudshoorn zien wij ons werk als ambacht en nemen wij onszelf, elkaar en de mensen met wie wij werken serieus. Daarom werken wij met Psychologen NIP en enkel geaccrediteerde coaches, met wie wij nauw samenwerken en wiens kwaliteit wij goed in de gaten houden. Ook hebben wij een duidelijke visie op coaching. Wij vinden het belangrijk dat jij de ondersteuning krijgt die jij verdient en die jij nodig hebt. Heb je vragen, stel ze gerust. Óók als je iemand op het oog hebt die niet bij ons werkt. Wil je meer weten over onze aanpak, onze Psychologen en hun achtergrond? Wij vinden het altijd leuk om daar meer over te vertellen en je met eerste tips al een eindje op weg te helpen of te horen over jouw (eerdere) ervaringen.

Hoe hoog die drempel ook is om hulp te vragen en hoe dicht dat oerwoud aan hulpverleners ook is, je staat er niet alleen voor.

Je bent welkom!

Verschoor & Oudshoorn, september 2020 - Veerle van Nes

 

Reageren? Laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.