076 549 84 21
Toon alle items

Coaching is een belangrijke investering in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Natuurlijk wil je dat de inzet die je toont, zich omzet in resultaat! Om je in dit proces optimaal te ondersteunen, werken wij met ons model Ontwikkelkracht. In dit model zijn alle aspecten die zorgen voor effectief leren meegenomen. Hierdoor bereiken we een maximaal en blijvend leereffect en is jouw ontwikkeling duurzaam en effectief. Ontwikkelkracht is gebaseerd op 5 factoren:

1. Basisvoorwaarden: de voorwaarden om te kunnen leren
2. Eigen regie: jouw leerhouding en eigen verantwoordelijkheid
3. Focus & relevantie: relevantie en toepasbaarheid van de stof
4. Effectief proces: ontwerp van het leertraject en ondersteuning
5. Bekrachtiging: ondersteuning vanuit jouw werkomgeving

Hoe passen we Ontwikkelkracht toe bij coaching?

In de basis gaat het om veiligheid en rust. Onder die omtandigheden is leren mogelijk. Voor coaching staat voorop dat je je veilig voelt bij je coach. Jij en je coach werken als partners samen naar jouw einddoel en deze samenwerking werkt optimaal als je elkaar vertrouwt en begrijpt. Persoonlijk contact is daarbij een must. Daarom start onze coaching altijd met een face-to-face intakegesprek. Je krijgt hierdoor een goed beeld van én gevoel bij jouw coach.

Belangrijk is dat je gecommitteerd bent aan jezelf ontwikkelen, zodat je met een actieve houding aan de slag gaat. Eigen regie staat centraal: richting geven aan je leven. Zelf bepalen, maar niet per se zelf doen. Vergelijk dit maar eens met een voetbalcoach. Hij geeft je de kaders en middelen, maar jij mag het uiteindelijk laten zien. Hoewel je met je coach samenwerkt, ben jij diegene die gaat spelen en scoren. Je doet het dus zelf, maar niet alleen. Reflecteren en monitoren zijn belangrijke ingrediënten van zelfregie. Zo weet je waar je staat en wat je volgende stap is. Daarom reflecteer je ook vóór jouw volgende coachsessie, zodat je borgt wat je in de weken ervoor hebt geleerd.

Om te kunnen reflecteren is het natuurlijk essentieel dat je wát je leert, ook echt in de praktijk toepast. Zo zie je wat het effect is van jouw nieuwe gedrag, en dat verhoogt de focus & relevantie van wat je aan het leren bent. Jouw inzichten pas je meteen toe, doordat we je na elke coachsessie een praktijkopdracht meegeven. Natuurlijk doen we dit stapsgewijs en kijken we samen naar wat de beste vervolgstap is. We sluiten aan op jouw niveau én dagen je elke keer weer uit.

De inspiratie, kennis en vaardigheden die je opdoet in een coaching of training wil je graag meteen inzetten. Uiteraard kom je hierbij tegenslagen of weerstand van je omgeving tegen. Je bent immers aan het ontwikkelen en daar horen nou eenmaal ook moeilijke momenten bij. Dit kan je ontmoedigen, waardoor je in oude gewoontes vervalt. Doordat je regelmatig contact hebt met jouw coach – door middel van onze check-ins – helpen we jou je motivatie te behouden en het opnieuw te proberen. We blijven de bal overspelen. We zorgen voor een effectief leerproces door continuïteit. Dit doen we door interactie: tijdens de sessies en de check-ins, en door actie: met praktijkopdrachten en reflectie.

Deze vier factoren – basis, eigen regie, focus & relevantie en effectief leerproces – komen pas echt goed uit de verf wanneer je je bevindt in een bekrachtigende leeromgeving. De plek waar jouw ontwikkeling concreet vorm krijgt is niet alleen tijdens de coachsessies, maar juist in jouw werkomgeving. Daar gebeurt het iedere dag. Door de praktijkopdrachten probeer je nieuw gedrag uit. En dit kan best spannend zijn. Het is belangrijk dat je ruimte en tijd krijgt, maar vooral dat je de ruimte voelt om te experimenteren. Wat je daarbij kan helpen is om regelmatig feedforward te vragen. Pak de regie in handen door deze feedforward gericht aan te pakken. Niet: wat kan beter? Maar: hoe vind je dat ik die specifieke vergadering heb geleid? Of zelfs: kan je me tips geven op het gebied van het verdelen van mijn aandacht over alle aanwezigen in een vergadering? Zo wordt wat je leert, zichtbaar in de praktijk. Voor jou, maar ook voor anderen. En vergeet jouw progressie niet te vieren!

Coachcyclus22

 

Onze coachcyclus

Het model Ontwikkelkracht hebben we omgegoten naar onze coachcyclus. Je start met een intake waar we jouw doel scherpstellen. Voel je een klik en heb je vertrouwen in ons partnerschap? Dan plannen we de eerste coachsessie. Na deze sessie ga je aan de slag met een praktijkopdracht. Tussendoor hebben we telefonisch contact om te checken hoe het gaat en krijg je een nieuwe of aangepaste praktijkopdracht. Ook vragen we je vóór de volgende sessie te reflecteren. Zo kunnen we fris, geüpdatet en vol inspiratie een nieuwe coachsessie in! Deze cyclus doorlopen we een aantal keer, met – als je dat wenst – tussentijds een evaluatie met jouw organisatie, en op het einde een eindevaluatie. Met deze coachcyclus behouden we continuïteit in jouw leerproces. Ook jouw doel blijft continu in zicht, en hoe motiverend is het om elke keer jouw stappen vooruit te zien!

Coachprogramma's bij Verschoor & Oudshoorn

Wij bieden coachprogramma's aan voor verschillende thema's. Staat jouw thema er niet tussen? Neem dan gerust contact op door hiernaast je gegevens achter te laten. Wij bellen je op voor een vrijblijvend gesprek en je te adviseren over welke vorm van ontwikkeling het beste bij jou past.

Meer weten of aanmelden voor een coaching?

Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.