Wat is stress?
Stress is in een eenvoudige som te zetten. Stress = moeten/willen – kunnen. Zodra je iets moet of wilt, maar niet over voldoende capaciteit beschikt, zorgt dat voor spanning. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er van je verwacht wordt dat je een sprintje van 100 meter trekt met je been in het gips. Stress verhoogt naarmate er meer vanaf hangt; vul bovenstaand scenario maar eens aan met een losgeslagen wilde beer...je stressniveau schiet omhoog.
Het belang van stress
Stress is ook noodzakelijk en ontzettend waardevol; niet alleen om te overleven (die losgeslagen wilde beren lopen hier echt niet zo op straat) maar ook om verder te komen. Stress is een signaal om te groeien. Beter worden, sneller, jezelf overtreffen. Daar is wel even iets voor nodig. Om vooruit te komen, moet je je voeten ook eerst tegen de grond afzetten. Stress is dus niet alleen maar negatief, maar kun je ook gebruiken om jezelf te motiveren en klaar te maken om de volgende stap te zetten. Krijg hier meer zicht op tijdens onze training Grip op stress.
Hoe kom je eraan?
Elk mens beschikt over een ingenieus stresssysteem. Wat er gebeurt, is dat er een seintje naar de hersenen gaat, als reactie op een trigger in je omgeving. Dat kan van alles zijn; warmte, kou, gladheid, een hard geluid, een persoon die op iemand lijkt, een hond…je hersenen scannen die trigger heel snel op eventueel gevaar; heb ik dit al eens meegemaakt, is het te vertrouwen of niet? Afhankelijk daarvan bereidt het lichaam zich voor op de actie, door stofjes als (nor)adrenaline en cortisol. En dat kun je op veel verschillende manieren merken, hier benoemen we er een paar;
- Lichamelijk; verhoogde hartslag, oppervlakkige ademhaling, aangespannen spieren en een hogere pijngrens.
- Psychisch; angstig voelen, emotionele schommelingen, snel geagiteerd, zorgen maken.
- Mentaal; verhoogde alertheid en sterke focus, op de lange termijn juist een slechte concentratie, kans op fouten maken.
Hoe kom je er vanaf?
Positief is dat stress je lichamelijk in staat stelt om zélfs met dat gebroken been te kunnen rennen. Je energie en aandacht worden heel gericht ingezet. Bij examens, een presentatie geven, een eerste date of op je trouwdag, is een stresspiek heel gezond en helemaal niet erg, zolang het niet te lang aanhoudt. Stress laat ook sporen in je hersenen na; je reageert later sneller op triggers en wie al flinke stress heeft, ziet op den duur overal dreiging in. Sta je langer in de min, dan kun je daar last van krijgen.
Heb je last van klachten? Dan is het tijd om aan de bel te trekken!
- Zorg voor minder druk; kijk of je taken kunt delegeren, zeg vaker nee.
- Zorg ook privé voor voldoende rustmomenten en wissel inspanning en ontspanning goed af. Neem de tijd voor jezelf.
- Isoleer jezelf niet, maar zoek ook het contact met familie en/of goede vrienden op. Praten is gezond, net als lachen.
- Zorg goed voor jezelf; eet gezond, beweeg voldoende en onderzoek je slaapkwaliteit.
Meld je nu aan voor de workshop Grip op stress en leer stress te begrijpen zodat je er gebruik van kunt maken! Ben je meer op zoek naar een programma op maat dan is Stress Coaching een goede stap richting meer ontspanning en vitaliteit.
Ons Advies
Als specialist in de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties hechten wij een groot belang aan het fundament van iedere professional; Persoonlijke effectiviteit. Omgaan met stress is daar een zeer belangrijk onderdeel van. Ga je te lang door, dan kan dat op de langere termijn grote gevolgen hebben voor je persoonlijk welbevinden, gevoel van controle en prestaties. In onze coachingstrajecten besteden wij veel aandacht aan de basis; inzicht in wie je bent, waar je stress van krijgt, hoe je reageert onder druk en welke praktische tips voor jou het best werken. Of juist niet, want anders is dat weer een stressor.
Meer weten over de geheimen achter goed omgaan met stress? Neem dan contact op en kom langs om te kijken hoe jij jouw kracht verder kunt ontketenen.