076 549 84 21

Persoonlijk Leiderschap: hoe Tomas zijn burn-out overwon en groeide

In 2022 kreeg Tomas van Woerkom, consultant bij Anderson MacGyver, last van een burn-out. Voor zijn werk is hij altijd aan het rennen; de werkdruk is hoog. Even tijd nemen om stil te staan, kwam niet in het woordenboek van Tomas voor. Door zijn burn-out wist hij dat hier verandering in moest komen en kwam hij zodoende terecht bij Verschoor & Oudshoorn voor het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap.

De eerste stap naar herstel en groei

Op het moment dat Tomas last kreeg van burn-outklachten, ging hij om de tafel zitten met de HR-manager van Anderson MacGyver. Zij kende Moniek Sol, coach bij Verschoor & Oudshoorn, en heeft Tomas met Moniek in contact gebracht. Tomas realiseerde zich dat hij diep moest graven in zichzelf en zijn karakter om te ontdekken van welke patronen hij last had, om er vervolgens beter mee om te kunnen gaan. “Ik wist wel dat er iets was waar ik aan moest werken, maar wat dat was, dat was niet zo duidelijk.” Tomas vermoedde dat er een aantal patronen waren uit zijn jeugd, waar hij nu op latere leeftijd mee worstelde. Met deze oude, vastgeroeste patronen wilde hij aan de slag om deze te veranderen. Hiervoor begon hij gedreven aan het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap bij Verschoor & Oudshoorn.

Het belang van een goede dynamiek

In maart 2022 startte Tomas met het coachprogramma. “Het sprak mij erg aan dat je echt teruggaat naar je kern en je persoonlijke eigenschappen: wie ben jij? Wat is nurture en wat is nature? Om er zodoende achter te komen van welke patronen je last hebt en waar je iets mee wilt doen.” Het programma en de bijbehorende opdrachten en uitwerkingen hebben Tomas erg geholpen in zijn persoonlijke ontwikkeling, maar connectie is hierin ook erg belangrijk geweest. “Je moet een goede klik hebben met iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt, met wie je goed kunt praten en die je inzichten kan bieden waar je zelf niet altijd even makkelijk achter komt.”

Wanneer Tomas terugkijkt op het coachprogramma, ervaart hij de samenwerking met Moniek als hetgeen wat écht het verschil heeft gemaakt voor hem. “Moniek heeft geduld, wat erg belangrijk is geweest voor mijn situatie. Ze luistert goed naar je en staat open voor wat je te vertellen en delen hebt. Wat voor mij ook erg belangrijk is geweest, is dat ze ook wat streng is. Dat had ik echt nodig. Heb je even een duwtje in een bepaalde richting nodig of moet je actie ondernemen? Dan zal Moniek je daartoe aansporen. Die zachte en harde kant vond ik een erg prettige combinatie.”

Rust in het hoofd en de agenda

De belangrijkste uitdaging voor Tomas was dat hij voor zijn burn-out niet goed wist wanneer hij rust moest nemen. Hij ging alsmaar door en plande naast zijn werkdagen ook zijn weekenden helemaal vol, het liefst al drie weken van tevoren. Het was dus zaak om grenzen te stellen en een stapje terug te doen. Dit heeft Tomas met het coachprogramma Persoonlijk Leiderschap bereikt. “Het helpt dat mijn lichaam door mijn burn-out nu fysieke feedback geeft wanneer ik rustig aan moet doen, maar ik merk nu ook met werk op momenten dat ik een drukke dag heb gehad of lang achter de computer of in sessies heb gezeten, ik makkelijker rust kan pakken en vinden.” Tomas heeft nu veel meer rust in zijn agenda én in zijn hoofd. Komen er weer patronen naar boven op de werkvloer waar hij last van heeft? Dan kan hij daar nu veel beter mee omgaan dankzij de handvaten die hij hiervoor heeft gekregen. En weekenden volplannen? Daar is Tomas volledig mee gestopt! “Ik plan bewust niets meer in. Het komt of het komt niet. Ik vind het nu juist heel fijn dat er soms lege dagen in mijn agenda staan. Dat is echt een hele ommekeer voor mij geweest.”

Zet de volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij ook graag werken aan jouw persoonlijk leiderschap? Met ons coachprogramma Persoonlijk Leiderschap ontketen je jouw kracht en haal je meer voldoening uit zowel je werk als je leven.

Ik heb geen moment getwijfeld en was juist heel eager om te beginnen. Dit programma kan ik echt aanbevelen aan iemand die er veel baat bij heeft om met vastgeroeste patronen aan de slag te gaan en te kijken hoe je kunt veranderen,” aldus Tomas van Woerkom. 

Tomas PL ervaringsverhaal